Spring til indhold

Sagnet om Sorgagre

Årstal: 1634 –

Sagnet om en mors hengivenhed for hendes søn.

I stormflodsnatten 1634 bortskyldes det meste af den lille by Misthusum, som lå en mil sydvest for Skærbæk på 7 såkaldte værfter. Meget kvæg omkom, og meget af bohavet fandtes dagen efter inde ved Skærbæk.

Sagnet fortæller, om en gårdmandsenke fra Misthusum. Hendes søn blev dømt til døden af selveste Christian den Fjerde for mordet på en mand, der forsøgte at stjæle det tømmer fra byens ødelagte huse, som var skyllet i land.

Kongen gik ind på at lade sønnen løs, hvis enken fra sol stod op til sol gik ned, med segl kunne skære 1 ager (1/3 demant) byg på den mark i Ballum, som ligger 400 alen syd for kirken. Marken kaldes sorgager.

Enken gik i færd med arbejdet, og da solen gled i Vesterhavet, var enken også færdig med ageren. Men da hun ville rejse fra den, dagen igennem krumbøjede stilling, knækker ryggen på hende, og hun dør af udmattelse, i bevidstheden om, at hendes arbejde ikke havde været forgæves. Kongen gav sønnen livet tilbage, som denne havde forbrudt.

Moderens arbejde havde frelst sønnen, medens hun af moderkærlighed satte livet til for sønnen.

Hun blev begravet på kirkegården i Ballum. Stenen, som rejstes til minde om hende, er endnu bevaret. Seglen ses tydelig på stenen, medens indskriften af tidens tand er blevet ulæselig.

Vælg Byer

Kategorier

Arkiver